Vad är VPN

VPN står för Virtual Private Network. Enkelt uttryckt är en VPN-anslutning en dataanslutning säkrad med kryptering. Kryptering sker mellan din enhet och VPN-servern du är ansluten till. När du är ansluten till en extern VPN-server skickas all trafik från din enhet via den externa servern innan du ansluter till internet.
Det här låter komplicerat, men det är verkligen inte så svårt. För att göra det lite lättare att förstå använder vi en bild.

VPN Utbildaren
VPN Världen

Med VPN krypteras all trafik

Att använda en VPN-tjänst blir mer och mer populärt. Det finns många anledningar till detta, speciellt eftersom en VPN ger dig många fördelar. Till att börja med krypterar en VPN-tjänst din datatrafik och hjälper till att skydda din integritet online. Många människor blir allt mer medvetna om de externa hot som finns på nätet och vikten av att skydda personlig och känslig information.

Varför använda VPN?

En annan anledning till att många använder ett VPN är att det kan komma åt blockerat innehåll. Detta är vanligtvis videoinnehåll från streamingtjänster. Till exempel kan du i skrivande stund se SVT Play utanför Sveriges gränser, men med en VPN-lösning kan du kringgå geo-restriktioner och se SVT Play från utlandet. På samma sätt kan du använda en VPN-tjänst för att komma åt det amerikanska utbudet av Netflix, som är betydligt större än det svenska utbudet.

En annan anledning till att många använder VPN är att skydda sig på offentliga Wi-Fi-nätverk och undvika hackerattacker. Många använder också VPN för att undvika statlig övervakning, kringgå censur i länder med begränsade demokratiska rättigheter och mer. Till exempel, om du är i Kina, kommer du att kunna använda ett VPN för att komma åt Facebook, Twitter, Wikipedia och andra webbplatser och webbplatser som regeringen har censurerat och blockerat.

  • NorthVPN
  • Misshosting VPN

Rekommenderas av mig