Vad är SEO?

SEO står för termen sökmotoroptimering. Kort sagt är det optimering av en webbsida så att den visas högst upp i sökmotorresultat. Den största sökmotorn idag är Google där cirka 90 % av alla sökningar görs.
Andra sökmotorer som Bing och Yahoo står för de återstående 10 %. Det finns för närvarande mer än 200 rankningsfaktorer som Google använder för att rangordna en webbplats. Sedan rangordnar Google innehållet utifrån vad som anses vara mest relevant för söktermen.
Det är dumt att bara tänka på sökmotorer när man optimerar en webbplatss SEO och dess innehåll. Om du fokuserar på användaren först och sedan optimerar innehållet får du bättre resultat av dina SEO-insatser.
Dessa faktorer har varierande betydelse och inverkan på rankingen, där vissa spelar en mycket större roll än andra. Du kan läsa mer om vad Google har att säga om SEO här.
För Google är kvaliteten avgörande. Därför, om ditt innehåll använder språket som används av Googles robotar och följer SEO bästa praxis, är du på god väg att öka webbplatstrafiken.

Är sökmotoroptimering (SEO) lönsamt?

Det korta svaret är: Mycket effektivt! Sammantaget visar SEO och SEM en mycket hög avkastning på investeringen (ROI), jämfört med andra marknadsföringsaktiviteter.
Det är dock inte lika effektivt för alla branscher, även om det ökar i alla branscher. Om du vet att kunder söker efter ditt företags tjänster på Google kan du räkna med höga Google-rankningar, en bra strategi och en effektiv säljwebbplats kan generera bra resultat.

Vad är skillnaden mellan SEO och SEM?

Eftersom detta är en guide till SEO-optimering kommer vi inte att gå in i detalj om SEM, utan det står för Search Engine Marketing. Exempel på SEM är Google Ads och Microsoft Bing Ads.
SEM står för Paid Advertising
SEM handlar om att skapa annonser för söktermer så att du syns i sökresultaten. För Google visas du ovanför de organiska resultaten eller under. Vanligtvis visas 3-
annonser ovanför sökresultaten. För dessa annonser betalar du per klick.

Viktiga SEO-termer att känna till:

Det finns ett antal olika termer att känna till när det kommer till SEO-optimering. Att känna till dem hjälper dig att bygga upp din kunskap och det blir lättare att följa denna SEO-guide.
SEO – Sökmotoroptimering eller sökmotoroptimering
SEM – Sökmotormarknadsföring, eller sökmarknadsföring (t.ex. Google Ads)
Icke-rankad/betald trafik – är vad SEO genererar och är ett resultat som finns runt omvandlingar
SEM – är relaterat till ett lead, köp, samtal eller förfrågan på
On-page-webbplatsen – alla aktiviteter som utförs på webbplatsen som kommer att förbättra SEO för webbplatsen
Off-site – är aktiviteter utanför platsen för att öka webbplatsens ranking
Länkar – detta är när någon länkar till din webbplats från en extern webbplats

Vad är en sökmotor?

Sökmotorer som Google och Bing kan jämföras med telefonsvarare. Deras jobb är att ge svar på frågor när någon söker på en sökmotor.
Dess huvudsakliga funktion är att hitta, förstå och sortera allt innehåll som finns på webben och sedan visa de bästa och mest relevanta sökresultaten när någon söker.
Bra struktur är nyckeln
Sökmotoralgoritmer tar hänsyn till flera nyckelfaktorer på en webbsida. Den innehåller bland annat sidtitel, innehåll, sökordsfrekvens, användbarhet och ger sedan ett organiskt betyg för den sidan.
Att ha en bra struktur på sajten med tydliga kategorier och innehåll hjälper Google att ranka sajten.

  1. Genomsök: Sök på internet efter innehåll, genomsök koden och innehållet för varje domän/webbadress som hittas.
  2. Indexering: lagra och organisera innehållet i omröstningen. När innehållet är indexerat börjar det rankas i sökmotorerna.
  3. Ranking: Om ditt innehåll är relevant och toppresultat kommer du att rankas bra. Google rangordnar innehåll baserat på vad som är mest relevant eller minst relevant.

Vad ska jag fokusera på?

Det är lätt att gå vilse när du vill börja optimera ditt innehåll för SEO. Vad är egentligen viktigt? Jo, det viktigaste är kvaliteten på innehållet och valet av rätt sökord.
1. Utveckla målsidor
2. Skapa värdefullt innehåll
3. Optimera text och bilder
4. Optimera webbplatsens hastighet och teknik
5. Arbeta för att få organiska länkar

Poängen med SEO är att det inte är en engångsinsats. Man måste jobba kontinuerligt för att få bra resultat. Tänk därför långsiktigt med din SEO.

Steg 1. Välj dina sökord och fraser

Låt oss säga att vi vill bli sedda av folk att “köpa skor online”. Sedan började vi optimera vår hemsida för denna termin. Med hjälp av sökordsverktyg valde vi sedan ut sökord som hade bra volym och som inte var alltför konkurrenskraftiga.

Vi använde denna term cirka 10 gånger av 500 ord i vår SEO-text och valde att optimera webbadresser, bilder, metatitlar och H1s och H2s efteråt.
Att välja rätt sökord för ändamålet
Vi ser också till att sajten levererar vad söktermerna och besökarna avser. Om någon söker efter Nike-skor och vi visar Adidas-skor, har avsikten lite att göra med resultaten vi ger dem. Så det är där du ska jobba med målsidor.
Här kan du lära dig mer om att välja söktermer och utföra sökordsanalyser.

Steg 2. Välj din URL baserat på söktermen.

Ska du sälja en produkt på hela din hemsida så är det viktigt att URL/domänen har med just det produkten att göra.
Ska du ha massa produkter så är det viktigt att ha en nisch och då ska man ha en domännamn som pekar mot den målgruppen och nichens namn.

Steg 3. innehållet ska ha H1:a. med sökord

Dina titlar på webbplatsen rankas av Google. Den viktigaste titeln för SEO är din H1. Sedan kommer H2, H3 och så vidare. Den bästa praxisen för H1s är att införliva söktermer i din H1.
Titeln hjälper Google och andra sökmotorer att förstå strukturen på webbsidan. H1 är utan tvekan den viktigaste för de viktigaste söktermerna.
Använder endast en H1 per sida
Så vi kunde ha skrivit: “SEO på Svenska”. Var noga med att inte ha den för länge och använd bara H1 en gång på sajten. Google gillar inte multiplar.

Steg 4. Optimera dina bilder för söktermer

Nästa steg är att komprimera och göra dina bilder så små som möjligt och optimera dem för den sökterm du vill visa. Det är dock viktigt att bilden faktiskt visar SEO och inte något annat. Byt ut bildens alt-tagg med “köp skor online”. Kombinationen av komprimerade och optimerade bilder ökar chanserna att dina bilder kommer att rankas bra i Googles sökresultat.

Steg 5. Skriv sjukt bra innehåll

Överoptimera inte
söktermer Som med all sökmotoroptimering måste du vara försiktig så att du inte “överoptimerar”. Det ska vara tydligt för Google vad sidan handlar om och vilken sökfråga den svarar på. Det är dock viktigt att inte “spamma” webbplatsen med överoptimerade söktermer, länkar, innehåll och bilder.
Övertygande skrivande
En av de viktigaste sakerna är att skriva bra innehåll för din webbplats. Fängslande skrivande och stort värde. Om inte, varför skulle någon läsa eller köpa från företaget?
Faktum är att du kan ha en extremt bra teknisk sida med massor av länkar och ändå inte rankas högt på Google! Varför? Tja, du har “innehåll” vilket är olyckligt.

Steg 6. Skriv din Metatitel & Metabeskrivning

Nästa steg är att skriva och definiera din metatitel och metabeskrivning. Endast metatiteln är en rankningsfaktor för Google. Metabeskrivningen är dock en indirekt rankningsfaktor då den ökar klickfrekvensen (CTR) i dina resultat och blir därmed en rankningsfaktor också.
Metatiteln är den blå sak som visas i Googles sökresultat och måste vara mellan 50 och 60 tecken. Om den är längre visar Google inte alla resultat, utan visar (…). Det är viktigt att metatiteln använder den eller de söktermer du vill ranka för och gör dina resultat klickvärda.
Metabeskrivningen finns under metatiteln och är en indirekt rankningsfaktor. Här är det viktigt att du skriver en beskrivning som innehåller söktermen, för då blir söktermen fetstil. Den kan innehålla upp till 300 tecken. Men du tycker också att beskrivningen måste vara en uppmaning och klicka!

Steg 7. Fortsätt SEO-optimera

När du väl börjar få bra ranking för din sajt behöver du inte börja slappna av, utan ditt innehåll måste optimeras och ständigt uppdateras.
För kom ihåg att Google strävar efter att visa de bästa resultaten överst på Google och det betyder att om en konkurrent får ett bättre resultat kommer Google att ranka deras innehåll och sänka ditt innehåll.